Χρησιμοποιήστε με αυξημένη προσοχή τις φουσκωτές πισίνες

 

 

 

Οι φουσκωτές πισίνες είναι μια λύση για δροσιά και διασκέδαση, ιδίως όταν η θάλασσα είναι μακριά. Μάλιστα, μπορούν να προσφέρουν χαρούμενες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Παρ” όλα αυτά, μια αμερικανική μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους που «εγκυμονούν» οι παιδικές φουσκωτές πισίνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ο Δρ Γκάρι Σμιθ από το Κέντρο Έρευνας Τραύματος και Πολιτικής του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων στο Κολόμπους του Οχάιο προτρέπει τους γονείς να είναι προσεκτικοί και η χρήση της πισίνας να γίνεται παρουσία τους καθώςελλοχεύουν οι ίδιοι κίνδυνοι πνιγμού, ειδικά για τα πολύ μικρά παιδιά, όπως και με τις κλασικές πισίνες.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εντόπισαν 209 καταγεγραμμένες περιπτώσεις πνιγμού παιδιών σε φουσκωτές πισίνες το διάστημα 2001-2009, οι περισσότερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τη μελέτη, 1 παιδί ανά 5 ημέρες πνίγεται στην παιδική φουσκωτή πισίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κι ενώ η σημείωση αυτή δεν υπονοεί ότι οι οικογένειες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν φουσκωτές πισίνες, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι «θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε σοβαρά τα ζητήματα ασφαλούς χρήσης, όταν πρόκειται να αγοράσουμε μια φουσκωτή πισίνα και να βάλουμε μέσα τα παιδιά μας», τονίζει ο ερευνητής.

Η επιστημονική ομάδα του Δρ Σμιθ μελέτησε τα στοιχεία που εντόπισε στα αρχεία της Επιτροπής Ασφάλειας Εμπορικών Προϊόντων των ΗΠΑ και εστίασε στα περιστατικά πνιγμού ή σχεδόν πνιγμού κατόπιν χρήσης των φουσκωτών πισινών.

Στην πλειοψηφία αφορούσαν παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, και κατά κύριο λόγο αφορούσαν παιδιά που είχαν κάνει χρήση της φουσκωτής πισίνας στο σπίτι τους και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν και περιπτώσεις πνιγμού μετά από την προσπάθεια των παιδιά να κάνουν βουτιά στην φουσκωτή πισίνα, καθώς και όταν τα παιδιά έπαιζαν μέσα στο νερό με την κοντινή παρουσία γονέων αλλά χωρίς πλήρη εποπτεία.

«Οι γονείς δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι επιβλέπουν τα παιδιά ενώ πίνουν το ποτό τους και κουβεντιάζουν με φίλους ή μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο», εξηγεί η Δρ Λίντα Γκουάν, ειδική σε θέματα πνιγμού στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σιατλ.

«Η επίβλεψη πρέπει να είναι διαρκής και όταν πρόκειται για νήπια, θα πρέπει να περιλαμβάνει και σωματική επαφή», σημειώνει η Δρ Γκουάν.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς για περισσότερη ασφάλεια να φορούν στο παιδί σωσίβιο όταν αυτό βρίσκεται κοντά σε πισίνα. Και όταν δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά στο παιδί, ας διασφαλίζουν ότι αυτό δεν θα κάνει χρήση της πισίνας. Και αυτό μπορεί να γίνει, αδειάζοντας απλώς το νερό, ακόμη και όταν πρόκειται για μια μικρή φουσκωτή παιδική πισίνα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η κάλυψη της πισίνας με πλαστικό ή άλλο υλικό κάλυμμα δεν αποτρέπει τον κίνδυνο, καθώς αναφέρθηκε στη μελέτη και η περίπτωση δύο παιδιών που πνίγηκαν μαζί κατά την προσπάθεια τους να αφαιρέσουν το κάλυμμα και να κολυμπήσουν.

Αυτό πάντως που όλοι οι ειδικοί τονίζουν είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την ασφάλεια των παιδιών τους, ακόμη και όταν αυτά πρόκειται να χρησιμοποιήσουν μια παιδική φουσκωτή πισίνα με μερικά εκατοστά νερό.

Συγγραφέας άρθρου: Σοφία Κωστάρα

infokids.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s