Είδη Μεδουσών τα οποία συναντώνται συχνότερα στο Αιγαίο Πέλαγος

Υπάρχουν τρία βασικά είδη μεδουσών, τα οποία συναντώνται συχνότερα στο Αιγαίο Πέλαγος:
Mauve Stinger (Pelagia noctiluca):

Wildlife Library_Marine Invertebrates

Η μέδουσα Mauve stinger έχει διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά και έχει το κλασσικό σχήμα «καμπάνας» με κυματοειδείς άκρες. Τα χρώμα της είναι ροζ προς μωβ κι αποτελείται από οκτώ απλά πλοκάμια και τέσσερα παχύτερα γύρω από την στοματική κοιλότητα, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και τα 10 μέτρα μήκος. Η Mauve Stinger ζει συνήθως στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά μεγάλες συγκεντρώσεις του είδους της παρασύρονται μερικές φορές σε παράκτιες περιοχές και ξεβράζονται σε παραλίες. Αυτές οι μέδουσες είναι γνωστές για το επίπονο τσίμπημά τους.
Moon Jelly (Aurelia aurita):

Wildlife Library_Marine Invertebrates

Η μέδουσα Moon Jelly έχει διάμετρο από 5 έως 40 εκατοστά και αναγνωρίζεται εύκολα από τους τέσσερις γεννητικούς αδένες σε σχήμα πέταλου, οι οποίοι βρίσκονται πάνω στο σώμα της. Τα σώμα της, σε σχήμα καμπάνας είναι συνήθως διαφανές ή ελαφρώς λευκό, ενώ οι γεννητικοί αδένες είναι ροζ ή πορτοκαλί. Τα είδος αυτό έχει πολύ κοντά πλοκάμια στις παρυφές του σώματος του. Ζει σε παράκτιες περιοχές, κανάλια & όρμους.
Mediterranean Jelly/Fried Egg Jellyfish (Cotylorhiza tuberculata):

Wildlife Library_Marine Invertebrates

Η μεσογειακή μέδουσα (αλλιώς μέδουσα «τηγανητό αυγό» λόγω του σχήματός της) έχει διάμετρο περίπου 40 εκατοστών και κίτρινο χρώμα. Το σώμα της διαθέτει έντονο θολωτό σχήμα και περιτριγυρίζεται από ένα αυλακωτό δαχτυλίδι, κάτω από το οποίο βρίσκονται διαφόρων μεγεθών προσαρτήματα. Ζει στην ανοιχτή θάλασσα σε βάθος έως 7 μέτρα. Το τσίμπημα της έχει μικρή έως μηδαμινή επιρροή στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Εισβολικά» είδη μεδουσών

Τα «εισβολικά» είδη μεδουσών είναι είδη τα οποία βρίσκονται σε ξένο περιβάλλον είτε από φυσικούς είτε από ανθρωπογενείς παράγοντες. Μπορούν να προκαλέσουν ανατροπή του οικοσυστήματος σε μεγάλη κλίμακα, μερικές φορές μάλιστα εξαφανίζοντας πλήρως τα εγχώρια είδη. Τα τελευταία χρόνια είναι πλέον σαφές ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην μετακίνηση ειδών σε καινούρια περιβάλλοντα. Η σημαντική αύξηση της εμπορικής ναυτιλίας σε όλον τον κόσμο σημαίνει ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί μετακινούνται πολύ εύκολα είτε πάνω στα πλοία είτε με τα απόνερα τους. Επίσης ορισμένα θαλάσσια είδη εμπορικής σημασίας μεταφέρθηκαν σε νέες περιοχές με στόχο την δημιουργία νέων φυσικών πόρων, μη λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στο εγχώριο οικοσύστημα. Όταν ένα είδος οργανισμού μεταφέρεται σε μια νέα περιοχή είτε κυριαρχεί είτε μπαίνει στο περιθώριο από τους ήδη υπάρχοντες οργανισμούς. Εάν τα εισβάλλοντα είδη πετύχουν, τότε κυριαρχούν πάνω στο φυσικό περιβάλλον κι έτσι υπάρχει κίνδυνος μείωσης της βιοποικιλότητας της περιοχής.
Ένα τέτοιο παράδειγμα εισβολικού είδους μέδουσας είναι η White Spotted Jellyfish (Phyllorhiza punctatα), ένα είδος γηγενές στην Αυστραλία, το οποίο παρουσιάστηκε στα νερά της Καλιφόρνια το 1981. Το είδος αυτό πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε ενσωματωμένο στις γάστρες των πλοίων μέσα από το κανάλι του Παναμά, επηρεάζοντας σημαντικά το τοπικό οικοσύστημα, καθώς τρέφεται με τα γηγενή είδη μέδουσας της Καλιφόρνια. Παράλληλα έχει επηρεάσει αρνητικά την τοπική αλιεία γαρίδας, καταστρέφοντας αλιευτικό εξοπλισμό και τα δίχτυα των ψαράδων.

archipelago.gr 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s