Τι είναι οι «πόνοι ανάπτυξης» ?

image

Αν το παιδί σας παραπονιέται ότι πονούν τα πόδια του, χωρίς προηγουμένως να έχει συμβεί κάποιος τραυματισμός και χωρίς να παρουσιάζει κάποιο άλλο σύμπτωμα, τότε είναι πιθανόν να εμφανίζει αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «πόνους ανάπτυξης».

Οι αναπτυξιακοί πόνοι παρατηρούνται στο 15% περίπου των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, κυρίως από 3-12 ετών. Εντοπίζονται πιο πολύ στα πόδια, αλλά όχι σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Συνήθως τα παιδιά παραπονιούνται ότι πονούν στις πρόσθιες περιοχές των μηρών, πίσω από τα γόνατα και στις κνήμες. Χαρακτηριστικό επίσης αυτών των πόνων είναι ότι εμφανίζονται αργά το απόγευμα ή το βράδυ, ενώ πολλές φορές μπορεί να είναι τόσο έντονοι, ώστε να ξυπνούν το παιδί από τον ύπνο.

Παρά την ονομασία τους, οι πόνοι αυτοί δεν φαίνεται να σχετίζονται με την φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού, δεν επηρεάζουν τις αρθρώσεις και παραμένουν άγνωστης αιτιολογίας. Είναι πιθανόν να συνδέονται με την έντονη σωματική δραστηριότητα, που έχουν τα μικρά παιδιά, όπως τρέξιμο, σκαρφάλωμα κλπ. Για να ανακουφίστε το παιδί σας από τους πόνους, μπορείτε να του κάνετε ελαφρύ μασάζ, να του βάλετε ζεστά επιθέματα και σε περίπτωση έντονου πόνου να του δώσετε παυσίπονο παρακεταμόλης.

Ο μόνος κατάλληλος για να διαγνώσει αν το παιδί σας έχει πόνους ανάπτυξης ή αν αυτό που νιώθει οφείλεται σε κάτι άλλο είναι ο παιδίατρος σας, ο οποίος, αφού πρώτα εξετάσει το παιδί, μπορεί να σας ζητήσει να προχωρήσετε και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Και επειδή δεν είναι όλοι οι πόνοι αθώοι, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας αν το παιδί κουτσαίνει, αν υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής στα πόδια και αν ο πόνος καθημερινά επιδεινώνεται.

 

Πηγή:newsitamea.gr/mother.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s