ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΔΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΔΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
 

Πού είναι το κακό στο να δώσει κανείς στο παιδί του ένα δώρο για να το ανταμείψει για τους καλούς βαθμούς που έφερε στον έλεγχο του σχολείου? Ή ένα τυχαίο δωράκι απλώς «έτσι, επειδή σ’ αγαπάω». Μία στις τόσες δεν είναι καθόλου κακό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα όμως, αυτά τα τυχαία δείγματα της αγάπης θέλουν προσοχή διότι μπορεί να μετατρέψουν τα παιδιά μας σε υλιστές. 

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Consumer Research, δείχνει ότι οι γονείς που χρησιμοποιούν τα υλικά αγαθά ως χειρονομίες αγάπης, δωροδοκίες ή ακόμα και ως τιμωρία, μπορεί να προωθούν επικίνδυνα τον υλισμό στα παιδιά τους με επιπτώσεις που θα τα συνοδεύουν «για πάντα».

Ο ΑΚΟΥΣΙΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ

Η συν-συγγραφέας της έρευνας, Marsha L. Richins, από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, επισημαίνει: «Το να χρησιμοποιείτε τα υλικά αγαθά για να εκφράσετε την αγάπη σας ή ως ανταμοιβή των παιδιών για τα επιτεύγματά τους, μπορεί να μην έχει πολύ πετυχημένα αποτελέσματα διότι όσο υποστηρικτικοί και να είναι οι γονείς, όση αγάπη κι αν δίνουν, μπορεί να ενθαρρύνουν ακούσια τον υλισμό στα παιδιά τους παρά τις προσπάθειές τους να τα κατευθύνουν μακριά από το να στηρίζονται σε υλικά αγαθά για να βρουν την ευτυχία». 

Τα παιδιά που λαμβάνουν «τυχαία» δώρα από τους γονείς τους μπορεί ασυναίσθητα να κρίνουν όχι μόνο την αξία τους αλλά και την αξία των άλλων από τα υλικά αγαθά. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή τους με πολλές δυσάρεστες προεκτάσεις. Η έρευνα βασίστηκε σε 700 ενήλικες που απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με την παιδική τους ηλικία σε τρία βασικά στάδια, και πώς ανταμείφθηκαν ή τιμωρήθηκαν από τους γονείς τους. 

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρεις τύπους προσφοράς δώρων από τους γονείς:

  • Ανταμοιβή με προϋποθέσεις: Δίνοντας στα παιδιά δώρα για να πετύχουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως έναν άριστο έλεγχο στο σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διδάξουμε στο παιδί να κάνει πράγματα για τις απολαβές αντί για την προσωπική του ικανοποίηση.
  • Άνευ όρων ανταμοιβές: Δίνοντας δώρα «μόνο και μόνο επειδή» έτσι ώστε οι γονείς να «βιώσουν τη χαρά να δουν την ευχαρίστηση του παιδιού». Αυτό μπορεί να είναι εθιστικό και τα παιδιά που λαμβάνουν δώρα χωρίς κανέναν λόγο, τελικά να μάθουν να τα περιμένουν. 
  • Υλικές τιμωρίες: Παίρνοντας πίσω ένα αγαπημένο αντικείμενο/παιχνίδι εξαιτίας κακής συμπεριφοράς. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να κάνει την κατοχή ακόμη πιο σημαντική για ένα παιδί και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο «αντικείμενο» και όχι στη συμπεριφορά του.

 

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που αυτοπροσδιορίζονται από τα υπάρχοντά τους, είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στον γάμο τους, εθισμό σε τυχερά παιχνίδια, χρέη και μειωμένη ευημερία», λέει η Richins.

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΤΟΥ ΥΛΙΣΜΟΥ

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να τρομοκρατούνται όταν θα θέλουν να κάνουν ένα δώρο στα παιδιά τους, αφού όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, το αντίβαρο απέναντι στις αρνητικές συνέπειες του ενδεχόμενου υλισμού, είναι η ευγνωμοσύνη.«Είναι εντάξει να αγοράζουμε δώρα για τα παιδιά μας, αλλά παράλληλα να τα ενθαρρύνουμε να είναι ευγνώμονες για όλους τους ανθρώπους και τα πράγματα που έχουν στη ζωή τους», λέει ο Lan Chaplin, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο. «Κάθε φορά που τα παιδιά εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, γίνονται μέσα τους πιο ενήμερα για το πόσο τυχερά είναι. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να είναι πιο γενναιόδωροι άνθρωποι και λιγότερο υλιστές στο μέλλον. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας και εμφυσήστε τους τη ζεστασιά, την ευγνωμοσύνη και τη γενναιοδωρία. Έτσι θα τα βοηθήσετε να αναχαιτίσουν τον υλισμό». 

talcmag.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s